Életmód

Hogyan tudod csökkenteni a stresszt életedben?

stresszcsökkentés

Jelen írásomban  – a teljesség igénye nélkül – erre a kérdésre igyekszem válaszolni, hangsúlyozva azokat a gyakorlati módszereket, melyek számomra már beváltak az elmúlt években.

Miről ismered fel, hogy stresszes vagy?

Lunch, Dinner, Fish, Meal, Food, Healthy

De előtte hagy meséljem el hogyan kezdődött a reggelem. Bundáskenyér – gyümölcstea kombó után, melyet családom körében töltöttem, mindenkit útjára engedtem, majd azon gondolkodtam milyen tartalmat osztok meg veled  immunrendszered erősítésével kapcsolatosan. A cikk el is készült, majd rájöttem, hogy semmilyen újdonságot nem tartalmaz, amiről ne hallottál volna korábban. Írtam a minőségi táplálkozás, a vitamin fogyasztás, a rendszeres testmozgás jelentőségéről, de valljuk be, már a csapból is ez folyik. A sok-sok információ között ott lapult a stressz kérdésköre és akkor döbbentem rá, ez az a téma, ahol gyakorlati módszereket tudok neked mutatni a saját életemből, melyek számos alkalommal segítettek. Vágjunk is bele.

Ami engem illet én arról, hogy nem vagyok elégedett azzal, amit érzek legbelül. Van bennem egyfajta feszültség, ami néha a fejemben, máskor a gyomromban jelenik meg. Ilyenkor nem nagyon mosolygok, és a gondolataim ide-oda cikáznak, persze csupa-csupa negatív, nem kívánatos teremtést generálva ezzel. Sok idő kellett mire kiderült számomra, hogy nincs velem semmi gond, csupán annyi történik, hogy a napjainkban zajló események, továbbá a kollektív tudat olyan hatással vannak rám, melyek a fent leírtakat eredményezik. Természetesen nem célom saját állapotom milyenségét áthárítani a külső ingerekre. Azt a nézőpontot képviselem, hogy az embernek egyénileg kell megtalálnia az erőt és a stabilitást annak érdekében, hogy a környezetében történő, gyakorta negatív változások ne zökkentsék ki belső egyensúlyából, ezáltal a stressz, mint tényező, egyre ritkábban kopogtat be az ablakán.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy a stressz ritkán látogató vendég legyen életedben?

avagy 5+1 gyakorlati tanács stresszkezeléshez

Írj reggelente!

Writing, Writer, Notes, Pen, Notebook

Évekkel ezelőtt Edit barátnőmtől kaptam ajándékba Julian Cameron – A művész útja című könyvét, ebben bukkantam rá a következő gyakorlatra. A gyakorlat lényege a REGGELI JEGYZETELÉS. Ez annyit jelent, hogy reggelente, közvetlenül ébredés után, három oldalon keresztül leírod első gondolataidat. Mindent, úgy, ahogy jön, ahogyan a tudatodból előtör. „Esik az eső. Ma nincs kedvem dolgozni. Úristen, a fiam ma írja a matek témazáróját. Stb.” Persze ezeknél sokkal szégyellnivalóibb gondolatok is előtörnek majd belőled. Nem számít, írj le mindent, elrontani biztosan nem tudod. A gyakorlatnak egyetlen hátránya, hogy reggelente fél órával korábban kell kelned, ha fontosnak tartod a rendszerest írást. Előnyei azonban megérik a fáradtságot. Azt tapasztaltam, hogy az első napokban írásaim inkább negatív jellegűek voltak, az aktuális sérelmeimet tartalmazták, azokat a témákat, amiken nem tudtam túljutni, nem találtam a megoldásokat. Ez azért volt jó, mert kiírtam magamból a rosszat, ezáltal a feszültséget is, a napom sokkal jobban kezdődött, magasabb minőségben, több megértéssel éltem meg a tennivalókat és az eseményeket. Aztán a második hét elejétől írásaim fokozatosan átváltottak építő jellegűvé, jövőre koncentrálóvá, az első hónap végére már arról kezdtem írni, hogy mi a legfontosabb számomra az életemben, mi motivál, hogyan tudok jobbá válni. Stressznek nyoma sem volt az életemben. Persze nálad valószínűleg más lesz a forgatókönyv, máshogy éled meg az írást, ezért is érdekes, hogy az emberek sokszínűsége más és más eredményt hoz egy ilyen gyakorlatnál. Ami biztos azonban, hogy javadra válik, jobbá tesz, elégedettséget és egyensúlyt hozhat az életedbe, csak légy kitartó. Én már évek óta kisebb-nagyobb megszakításokkal végzem a gyakorlatot, jelenleg ott tartok, hogy a mélyen szunnyadó kreativitásomat is érzem ébredezni, ami nem várt eseményként érkezett életembe.

Menj ki a szabadba!

Véletlenül sem akarlak arra buzdítani, hogy heroikus módon meredek hegyoldalakat hódíts meg, vagy maratoni távolságokat futkározz ráérős hétvégéiden. Bár kétségtelen, hogy vannak olyan emberek a környezetemben, akik erre esküsznek. Én magam is szeretek futni, biciklizni, túrázni egyaránt.

Amire én gondolok, az a SÉTA. Séta közben a figyelmed kifelé fordul, gondolataid automatikusan elterelődhetnek a problémáidról, magától elmúlik a stressz, pusztán a csodálatos környezet által. Legjobb, ha parkban, erdőben, vagy egyéb természeti környezetben sétálsz. Tedd ezt a pároddal, a gyermekeddel, a kutyáddal, olykor-olykor én egyedül is imádok sétálni, miközben semmi más nem köti le a figyelmemet, csak a környezetemben lévő élővilág.

Way, Path, Outdoor, Landscape, Nature

Ahogy Isabel Allende írta: „Számomra a kapcsolódás a természeten, a kutyámon keresztül jön létre. Imádok a kutyával játszani. Úgy érzem, szétrobban a szívem, és érzem forróságát.” Az élővilág és az állatok megnyugtatnak, csökkentik a vérnyomást és a stresszt.

Beszélgess gyakran embertársaiddal!

Nincs is annál csábítóbb, mint beülni egy hangulatos cukrászdába szerelmeddel vagy egyik barátoddal, kérni egy fincsi sütit és/vagy kávét és elbeszélgetni az élet dolgairól. Kérdezd őt őszinte érdeklődéssel olyan dolgokról, amikre kíváncsi vagy vele kapcsolatban, vagy ami éppen foglalkoztat téged. Észre fogod venni, hogy bizonyos értelemben egyformák, akár egyek is vagytok, és embertársaid hasonló, sokszor sokkal nehezebb feladatokkal néznek szembe, mint te. A barátoddal történő kapcsolódásod során tanulhatsz az ő tapasztalataiból, melyeket a későbbiekben beépíthetsz a saját életedbe. És persze a sok derű és nevetés úgyszintén remek hatással lehet stressz szinted csökkentésére. Karantén idején természetesen otthonodban is hódolhatsz eme jó szokásnak.

Olvass, tévézz, netezz, de ha már teszed, tedd „rendesen”!

Mit értek ez alatt? Válogasd meg az elmédbe beáramló információk minőségét. Te döntöd el, és ezáltal meg is tapasztalod, hogy milyen hatással vannak a stresszszintedre az általad megválogatott inputok.

A képhez tartozó alt jellemző üres; woman-reads-book-near-fireplace-picture-id531466114 a fájlnév

Én szinte minden napomat úgy fejezem be, hogy egy fél órát olvasok, könyveim zöme önfejlesztéssel, a világ működésének jobb megismerésével foglalkozik, néha egy-két szórakoztató irodalmat is előveszek.

Hírműsorokat már évek óta nem nézek, ennek ellenére semmiről nem maradok le, a számomra fontos, vagy engem érintő információk szinte mindig elérnek egyéb csatornákon keresztül. Elvarázsolnak az egész estés filmek, melyeket szigorúan reklám nélkül nézek én is, és az egész családom, mely úgyszintén  remek kikapcsolódási forma.

Végezz rendszeresen meditatív jellegű tevékenységeket!

Ez izgalmas feladat, hiszen mindenkinek mást jelent az ilyen jellegű tevékenység. Tedd azt, amit szeretsz, ami kikapcsol, ami megnyugtat, ami feltölt, amitől JÓL ÉRZED MAGAD.

Ami engem illet, én napi szinten jógázom. Ezen felül több olyan tevékenységet is találtam, mely annyira ki tud kapcsolni, hogy nyoma sincs a feszültségnek. Vizuális típus vagyok, ezért olyan színes rajzokat készítek, melyeknek bízok a beteljesülésében, jövőbeli céljaimat ezen a módon tudom leghatékonyabban kifejezni és a későbbiekben elérni. A főzés hasonlóan hatásosnak bizonyul a stressz leküzdésében, főleg ha a háttérben kedvenc zenéimet hallhatom.

Utolsó tanácsom  non plus ultra, mert ha csupán ennyit építesz be mindennapjaidba, akkor már sokat tettél mentális egészséged megőrzése érdekében.

   +1.) Cselekedj jót!

Főzz egy kávét a párodnak, mosolyogj rá egy kisgyerekre, adj elsőbbséget a busznak vezetés közben, szedd össze az utadba kerülő szemetet, simogasd meg a kutyádat, mondd el gyermekednek, hogy mennyire szereted, keresd a másikban a JÓT, és adj is hangot ilyen jellegű gondolataidnak. Azt tapasztalom, ha így teszek, valami mindig kisimul bennem, feloldódik a feszültség, egyensúlyba kerülök önmagammal. Míg gondolataim megváltoztatására nem mindig tudok azonnal hatni, addig ilyen jellegű cselekedeteimre szinte azonnal. Véleményem szerint a hangsúly mindig a ténylegesen megtett cselekedeteken van, ez vezet mindannyiunkat egy harmonikusabb, boldog élet felé.

Heart, Love, Romance, Valentine, Harmony

Te mit teszel annak életében, hogy csökkentsd a stresszt életedben? Kérlek oszd meg velem.

Szeretettel:
Emőke

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük