Életmód, Termékről

Hogyan segít a kollagén és a hialuronsav szépséged és fiatalságod megőrzésében?

kollagén és hialuronsav

20-30 éves vagy és szeretnéd megőrizni bőröd rugalmasságát és teltségét? 30-50 éves vagy és szeretnéd csökkenteni a már kialakult ráncok mértékét? 50 év feletti vagy és szeretnéd késleltetni bőröd öregedését, vagy enyhíteni a menopauza okozta bőrelváltozásokat? Akkor ez a cikk Neked szól!

Manapság rengeteget lehet hallani és olvasni a kollagén és a hialuronsav bőrfiatalító és regeneráló hatásáról. De ennek ellenére tudod, hogy pontosan miért van ezekre szükségünk, és hogyan fejtik ki pozitív hatásaikat? Ebben a cikkben ezt a két témát fogjuk részletesen kifejteni.

Mi is valójában a kollagén?

A kollagén egy fehérje típus, ami az emberek és az állatok bőrében, kötőszövetében, és csontjaiban van jelen. A kifejezés görög eredetű, és lefordítva ragasztót jelent. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a kollagén az a fehérje, ami egyben tartja testünket, ezért nélkülözhetetlen szépségünk és egészségünk szempontjából. A kollagén jelen van a test minden szövetében, tulajdonképpen összetartja a sejteket és hozzájárul azok optimális működéséhez.

Szervezetünk is termel kollagént, viszont a húszas éveink közepe felé évente 1%-kal kezd csökkeni a természetes kollagén termelési képességünk. Emiatt a harmincas éveink közeledtével egyre fontosabbá válik ennek a fehérjének a pótlása, amennyiben késleltetni szeretnénk az öregedés első jeleinek megjelenését. Viszont a természetes kollagéntermelésünk támogatásához fontos a fehérja-gazdag étkezés is, hiszen szervezetünk csak ezekből tudja előállítani a kollagént. Ezen kívül a kollagén szintézishez elengedhetetlen a C-vitamin is, így érdemes ennek a pótlására is odafigyelnünk.

Glamup szépségital

Miért fontos számunkra a kollagén?

A szervezetünk aminosavakból képes előállítani a kollagén láncot, amit másnéven tropocollagen-nek is nevezünk. 28 különböző típusú kollagén létezik, melyekből az öt legnépszerűbb az I., II., III., IV., és V. típusú kollagén melyek szöveteinkben találhatóak, mint a bőr, az ínak, a porcok, a csontok, az izmok, az artériák falazata, a sejtháló, vagy a szaruhártya.

Mivel szinte szervezetünk minden részében találkozhatunk ezzel az összekötő, és összetartó hatású molekulával, a legtöbb élettani funkciónkban kritikus szerepet játszik.

A kollagén szerepe a szervezetünkben:

 • Támogatja a bőr egészségét, javítja a rugalmasságát, növeli a hidratáltságot
 • Csökkenti a ráncokat
 • Megakadályozza az UV-károsodást
 • Egészségesen tartja a körmöket
 • Megakadályozhatja a hajhullást, és a hajszálak elvékonyodását
 • Késleltetheti az őszülést
 • Elősegíti az izomtömeg növekedését és regenerációját
 • Támogatja az ínszalagokat, porcokat
 • Erősíti a csontokat
 • Javítja a kalcium felszívódást
 • Növeli a törésekkel szembeni ellenállóképességet
 • Elősegíti a szövetek regenerációját
 • Segít a heggyógyulásban
 • Egészségesen tartja a szemünket
 • Jótékonyan hat az emésztésre
 • Támogatja az agy és a szív működését

Ebből a listából jól látható, hogy a kollagén pótlása, és az egészséges étkezés elengedhetetlen a vitalitás, a fiatalság, és a szépség megőrzése érdekében. A kollagénhiány tünetei lehetnek például a gyakori csonttörések, a csontritkulás, a ráncok korai megjelenése, a bőr textúrájának romlása, nehéz izomtömeg növekedés, a töredezett körmök és haj, de akár a striák kialakulása is.

Hidrolizált kollagén

Fontos kiemelnünk, hogy bár a kor előrehaladtával egyre fontosabb a kollagén pótlása, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű és típusú kollagént viszünk be a szervezetünkbe. A kollagén készítmények közül a szervezetünk számára legkönnyebben felhasználható kollagán a hidrolizált kollagén, ami gyorsabban és könnyebben kerül felhasználásra. A hidrolizálás során a kollagén molekulákat víz segítségével még kisebb molekulákra bontják, majd a folyékony halmazállapotúból szilárd, por állagú készítményt állítanak elő. Ennek a módszernek köszönhetően a szervezetünk a számára leginkább hasznosítható, egyfajta előemésztett formában juthat hozzá a kollagénhez.

A GlamUp Szépségitalunk egy adagban 10000 mg (10g) hidrolizált kollagént tartalmaz, amit gránátalma-kivonattal, és E-vitaminnal is dúsítottunk

Mi is valójában a hialuronsav, és miért fontos?

A hialuronsav egy cukormolekula, másnéven glükozaminglikán, ami természetesen is jelen van szervezetünkben, leginkább a testünket behálózó szövetekben. A hialuronsav a vízmegkötés császára, hiszen ezt a kis molekulát az teszi különlegessé, hogy saját tömegének akár 1000-szeresét képes vízben megkötni. Ennek a képességének köszönhetően csökkenti a már kialakult ráncok mértékét, üdébbé, és ragyogobbó teszi a bőrt, és feltöltött hatást kölcsönöz a bőrnek.

A vízhiányos, azaz a dehidratált bőr veszít a rugalmasságából, fakóvá, és élettelenné válik, valamint sokkal inkább hajlamos a ráncosodásra, és érzékenyebb az UV-sugárzásra is. Emiatt kiemelten fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a hidratációról, azaz a vízbevitelről, valamint a hialuronsav alkalmazására belsőleg, és akár külsőleg is.

Mire képes a hialuronsav?

 • Hidratálja a száraz bőrt
 • Feltölti a ráncokat, segít a fiatalság megőrzésében
 • Elősíti a bőr természetes védőrétegét
 • Hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez
 • Mérsékli a bőröregedés mértékét
 • Segít a bőr telítettségének, puhaságának, és rugalmasságának visszaállításában
 • Antioxidáns tulajdonságú, így hozzájárul a káros szabad gyökök elleni harchoz

Hialuronsav belsőleg, étrendkiegészítő formájában?

A legtöbben a hialuronsavat a kozmetikumokkal asszociálják, sokaknak eszükbe sem jutna, hogy ezt a szuperhasznos molekulát belsőleg is lehet alkalmazni. Viszont amennyiben összehasonlítjuk a hyaluronsavas krémeket az hyaluronsavas étrendkiegészítőkkel, hamar rájövünk, hogy a belsőleg való alkalmazása hatékonyabb, mintha kencékkel próbálnánk pótolni a hiányt. Ezt az a tény magyarázza, hogy a krémek inkább csak a felhám vízháztartását szabályozzák, de a bőr mélyére, a kötőszövetekbe általában nem, vagy csak minimális arányban hatolnak be. Emiatt a hiányosságuk miatt nem tudják hosszan kifejteni hatásukat. Ezek alapján általánosítva kijelenthetjük, hogy a hialuronsav belsőleg való alkalamzása valamennyivel hatásosabb, mint a kozmetikumok használata.

A GlamUp Szépségitalunk egy adagban 75 mg hialuronsav-nátriumot tartalmaz, amit 50 mg Konzim Q10-el is kiegészítettünk, ami szintén a gyulladáscsökkentő, és a sejtmembrán védő hatásáról ismert.

Források:

[1]. Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245.

[2]. Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113-119.

[3]. Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2016). Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143.

[4]. Koutroubakis, I. E., Petinaki, E., Dimoulios, P., Vardas, E., Roussomoustakaki, M., Maniatis, A. N., & Kouroumalis, E. A. (2003). Serum laminin and collagen IV in inflammatory bowel disease. Journal of clinical pathology, 56(11), 817-820.

[5] Eleni Papakonstantinou, Michael Roth, George Karakiulakis, Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging, Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1; 4(3): 253–258. [link]

[6] Schlesinger T, Rowland Powell C., Efficacy and safety of a low-molecular weight hyaluronic Acid topical gel in the treatment of facial seborrheic dermatitis, J Clin Aesthet Dermatol. 2012 Oct;5(10):20-3. [link]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük