Életmód, Termékről

Kell a gyerekeknek étrend-kiegészítőket szedniük?

Beköszöntött az ősz, kezdődik az iskola. Ilyenkor minden szülő már hetekkel az iskolakezdés előtt elkezdi beszerezni azokat a tanszereket, ruhákat, kiegészítőket, melyekre gyermekének szüksége lesz a tanév során. Általában ilyenkor olyan tárgyakra gondolunk, mint a sportcipő, füzet, tollak és ceruzák, vagy néhány új ruha, de vajon kellene-e még valamit hozzáadnunk az eddig megszokott listához?

Immunrendszer erősítés gyermekeknél

Sok szülő úgy gondolja, hogy gyermekeik egészségesek, fittek, kint vannak eleget a friss levegőn és egész egészségesen is étkeznek, akkor biztosan nincs szükségük táplálékkiegészítőkre. Ráadásul minél inkább messzebb próbálják tartani őket a gyógykészítményektől, hiszen aki valamit szed, az “beteg”. Az igazság az, hogy már a fiatal szervezetnek is szüksége van a fontos tápanyagok kiegészítésére, aminek számos oka van. Ezt fejtjük ki ebben a cikkben.

1. Már a gyermekeket is érintik azok a betegségek, amik régen csak az 50-60 évesek problémája volt

A modern életmód, a feldolgozott élelmiszerek és a káros környezeti hatások azt eredményezték, hogy már a 10-12 éves, vagy akár a fiatalabb gyermekek is szenvedhetnek olyan betegségektől, amiktől tíz évvel ezelőtt még azt hittük, hogy azok csak az idősebb generációt érintik. Ilyen egészségügyi probléma az epekő, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák. Egy Egyiptomban végzett kutatás során már 2 éves gyermeknél is találtak epekövet. Amerikában több, mint 210.000 gyermeket diagnosztizáltak diabétesszel. Bár ez a szám alacsonynak tűnhet az ország teljes gyermek populációjához képest, azt fontos megemlítenünk, hogy a cukorbetegség az esetek több, mint 20%-ában felderítetlen marad, mert nem gondolják komolynak a tüneteket, vagy már a mindennapok szerves részeként tekintenek rájuk, így nem mennek el orvoshoz.

Ezeket a betegségeket leginkább a modern életmód, a feldolgozott ételek fogyasztása és a tápanyaghiány okozza, így elkerülhetetlen, hogy saját és gyermekeink étkezését és tápanyagbevitelét is szigorúan nyomon kövessük.

2. Az ételek tápanyagtartalma drasztikusan csökkent

Azt gondolhatnánk, hogy ha gyermekünk rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és más egészséges ételt fogyaszt, akkor nem kell aggódnunk a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitele miatt. Sajnos a kutatások ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Az intenzív ipari mezőgazdaság, a szintetikus műtrágyák és a növényvédő szerek használata már a 2000-es évek elejére oda juttatta a termőtalaj állapotát, hogy annak drasztikus mértékben csökkent a tápanyagtartalma. Amennyiben a termőtalaj nem rendelkezik megfelelő tápanyagokkal, a benne növekedett zöldségek és gyümölcsök, vagy más gabonák sem képesek ezt honnan felvenni. A termésekből hiányzó vitaminokat vagy szintetikusan pótolják adalékanyagok formájában, ha a nyersanyagok feldolgozásra kerülnek, vagy érintetlenül, nyers formában eladják őket.

Ezen a képen ráadásul egy magyar kutatás látható, ami jól szemlélteti, hogy már 1990-ben hatalmas mértékben csökkent az egyes termények vitamintartalma. Sokan eljátszunk a gondolattal kutatások olvasásakor, hogy jó-jó, ez egy xy országbeli probléma, ez nálunk nem létezik. Nos, ez a kutatás bebizonyítja, hogy ez hazánkban is egy valódi kihívás. Ezenkívül gondoljunk csak bele, hogy 1990 óta mekkora mértékben csökkenhetett a tápanyagtartalom, hiszen azóta már eltelt 30+ év!

3. Csupán étkezéssel nem tudjuk fedezni a szervezetünk számára szükséges összes tápanyagot

Vannak olyan nélkülözhetetlen tápanyagok, mint például az Omega3 zsírsav, vagy a C-vitamin, melyet szervezetünk nem képes előállítani semmilyen formában, így mindenképpen kívülről kell bevinnünk őket. Viszont a “hagyományos” modern étrend hemzseg a tápanyagban szegény, feldolgozott ételektől, melyek a feldolgozás során elvesztik tápanyagtartalmukat. Arról nem is beszélve, hogy milyen más ízfokozókat, tartósítószereket, cukrokat és adalékanyagokat tartalmaznak, amik károsak a szervezetünknek. Plusz, ha még belevesszük az előző pontban említett drasztikus tápanyagcsökkenést már a nyers termények esetében is, akkor már biztosan kezdd összeállni a fejünkben, hogy miért is kritikus fontosságú, hogy mi magunk és gyermekeink is szedjenek táplálékkiegészítőket.

Mégis nézzünk két példát arra, hogy miért nem tudjuk csak étkezéssel bevinni a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és esszenciális tápanyagokat:

  1. Húsok és más állati eredetű termékek: Az ipari állattartás során az állatok teljes élettartamuk alatt ketrecben élnek, ahol szinte soha nem látnak természetes napfényt. A számukra természetes ételek helyett gabonákkal, őrleményekkel, a mezőgazdaságból fennmaradt melléktermékekből és más kiegészítőkkel etetik őket, ami jelentősen csökkenti az állat húsának minőségét.
  2. Egyes vitaminok napi szükséglete: Egyszerűen nem tudunk annyit enni, hogy fedezzük belőle az összes szükségletünket. Vegyük például a C-vitamint, amiből nagyjából testsúly kilogrammonként 50 mg-ot kellene fogyasztanunk. (Szent-Györgyi Albert betegség esetén akár 8-9000 mg-ot is fogyasztott belőle, az özvegye még mindig napi 4000 mg-ot fogyaszt, aminek azóta is szépségét és egészségét tulajdonítja) 1 bögre fekete ribizli 203 mg C-vitamint tartalmaz, aminek köztudottan magas a C-vitamin tartalma. Egy egyszerű matematikai számítással ki tudjuk számolni, hogy egy 60 kilós embernek napi 3000 mg C-vitaminra lenne szüksége, amit csak 14,7 bögre fekete ribizli megevésével tudna fedezni. Ki az, aki minden egyes nap ennyit el tudna fogyasztani?
C-vitamin

4. A gyerekek aktívan lépnek kapcsolatba a körülöttük lévő környezettel

A gyerekek felszabadultak, játszanak, kíváncsiak és mindenhez hozzá szeretnének érni. Kíváncsiságuk és felfedező hajlamuk miatt szeretnek mindent a kezükbe fogni, hogy közelebbről megvizsgálják, hogy mi az, hogyan működik, vagy hogy milyen állaga van. Ez teljesen normális, hiszen ilyen interakciók során tudják értelmezni a körülöttük lévő világot. Viszont az ilyen kalandok során több baktériummal érintkezhetnek, mint a felnőttek, akik már megtanulták, -főleg így a pandémia után-, hogy miután leszállunk a tömegközlekedési eszközről, nem fogdossuk össze az arcunkat és minél hamarabb keresünk egy kézmosási lehetőséget. A gyermekeknél ez a tudatosság még nem alakult ki, így náluk kiemelten fontos, hogy természetes védekezőképességüket megfelelően támogassuk. Így segíthetünk nekik, hogy elkerüljék a felfedezéseik során összeszedett kellemetlen betegségeket, vagy azokat, amiket az iskolában tudnak elkapni osztálytársaiktól, akikkel folyamatos kontaktusban vannak.

Releváns termékeink

Lion Kids C ízletes, szétrágható, fogbarát készítmény, melyet kifejezetten gyermekek számára fejlesztettünk ki. Nem tartalmaz cukrot, a benne található természetes édesítő, a xilit csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát, támogatja a gyermekek egészséges fogazatának fejlődését.

A C Plus egy általános C-vitamin-készítmény, amely mindennapos védelmet nyújt a szabad gyökök támadása ellen és hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. A C-vitamin és az azzal szinergikusan együttműködő bioflavonoidok erősítik a hajszálerek belső szerkezetét és keringésserkentő hatásuk is van. A C-vitamin emellett segít megőrizni a bőr, az íny, a csontok és a porc egészségét is.

A Lion Kids + D speciálisan a gyermekek számára kifejlesztett, ízletes multivitamin- és ásványianyag-komplex extra D-vitaminnal kiegészítve, állatfigurás, fogbarát rágótabletta formájában. Nem tartalmaz cukrot, a benne található természetes édesítő, a xilit csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.

Koncentrált, nagy dózisú feketebodza-kivonat ötvözve az évszázadok óta alkalmazott, Echinaceából készült gyógynövénykomplexszel, valamint extra C-vitaminnal és cinkkel. Mindez jóízű, folyékony készítményben, hogy a család minden tagja felkészült immunrendszerrel várja az influenza veszélyével fenyegető hűvösebb hónapokat. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mesterséges ízesítő- és színezőanyagokat.

A Probio Balance egy kellemes ízű rágótabletta, melyet gyermek és felnőtt egyaránt szívesen fogyaszt. Minden egyes darabja négymilliárd probiotikus sejtet tartalmaz. A tablettában megtalálható mindhárom probiotikus törzs az egészséges bélflóra része. Hozzájárulnak az immunvédekezéshez, az allergia csökkentéséhez, a rendszeres székeléshez, a hasmenéses fertőzések legyőzéséhez, a sérült bélflóra helyreállításához. A probiotikumok megtelepedését, növekedését segíti a tablettához hozzáadott prebiotikum (frukto-oligoszacharid).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük