Életmód, Termékről

5 legjobb immunerősítő növény, ami segít az influenza legyőzésében

immunerősítés

Immunrendszerünk egészségét egész éven át támogatnunk kell. Ám vannak olyan időszakok, amikor a megszokottnál is jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre, és az immunrendszerünk támogatására. Ilyen időszak például az ősz, a tél, és a tavasz kezdete, amikor beköszönt az influenza szezon, valamint szervezetünk jobban ki van téve a gyakran változó időjárás viszontagságainak.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan immunerősítő növényt, melyek természetesen képesek támogatni szervezetünk védekező képességét, akkor, amikor a leginkább szükségünk van rá!

1. Immunerősítő gyógynövény – Fekete bodza

A Sambucus nigra, azaz magyarul a fekete bodza fa őshonos Európában, bár utazásaink során a világ legtöbb részén találkozhatunk vele, hiszen széles körben termesztik. A fekete bodza fa akár 9 méter magasra is megnőhet. Apró, fehér vagy krémszínű virágairól ismerhetjük fel, melyek az érés során apró fekete, vagy kékes-lilás bogyós fürtökké válnak, melyek biztosítják szervezetünk számára az immunrendszer támogató hatást. A bogyók, melyből a bodza kivonat készül, meglehetősen fanyarok, így nyersen fogyasztva valószínűleg nem mindenkinek nyeri el a tetszését. Ám főzve, vagy kapszula formában fogyasztva megtarthatjuk az egészségre tett pozitív hatásait, miközben könnyebbé tesszük a fogyasztását.

A fekete bodza támogatja az immunrendszert, és hozzájárul annak kiegyensúlyozott működéséhez a benne lévő antocianin flavonoid miatt, ami egy természetes antioxidáns.

Az antocianin egy természetes színezék, aminek a zöldségek és a gyümölcsök a piros, kék, és lila szinüket köszönhetik. Antocioninokat már a benszülött Indiánok, az ókori Kínaiak, és Európaiak is fogyasztottak, ami az étrendjük összetevője volt.

Kutatások kimutatták, az antocianinok magas antioxidáns tartalmát, ami segíthet a szervezetünknek a szabad gyökök elleni harcban, és az oxidatív stressz mértékének csökkentésében. Ezen kívül felfedezték, hogy ezeknek a pigment flavonoidoknak jótékony hatása lehet a máj problémákra, a magas vérnyomásra, a látásra, az emésztésre, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

A fekete bodzát, mint természetes összetevőt megtalálhatod a Samburex folyékony immunerősítő készítményünkben, ami 5000 mg feketebodza-kivonatot tartalmaz.

2. Immunerősítő gyógynövény – Echinacea, azaz bíbor kasvirág

Talán az echinacea nevet már senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez a gyógynövény már évszázadok óta tarkítja a természetgyógyászok, és a természetes gyógymódok iránt érdeklődők eszköztárát.

Az Echinacea, más néven bíbor kasvirág, a százszorszép család virágos növényeinek csoportjába tartozik. Eredetileg Észak-Amerikában őshonos, de mára már a világ számos országában találkozhatunk vele. Étrendkiegészítőként, külső, és belső alkalmazásra egyre elterjedtebbé válik, jótékony hatásai miatt.

Az Echinacea növények egyedülálló választékban tartalmaznak aktív vegyületeket, például koffeinsavat, alkamidokat, fenolsavakat, rozmaringsavat, poliacetiléneket, flavonoidokat és cichorsavat, melyek mind támogatják az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Ezeknek az összetevőknek az együttese pozitívan hathat az immunrendszerre az antivirális, és antimikrobiális, és immunerősítő hatásaik miatt.

A bíbor kasvirág, mint bármelyik másik növény, tartalmaz fenolokat, melyek számos enzimet, és sejt receptorokat kontrollálnak. A fenolok védik meg a növényeket az UV sugárzás okozta károsodástól, és a fertőzésektől.

Az echinacea egészségügyi előnyeit leginkább ismétlődő fertőzések, és megfázás esetén tapasztalhatjuk meg. Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a megelőzésben komoly szerepet játszhat a bíbor kasvirág, hiszen a kísérletbe bevont személyek, akik echinaceát szedtek, kisebb arányban kapták el a náthát, mint azok, akik a kontroll csoportban, csak placebót kaptak.

A Samburex folyékony immunerősítő készítményünk szabadalmazott keveréke echinaceából készült gyógynövénykomplexet is tartalmaz.

3. Immunerősítő gyógynövény – Csipkebogyó

A csipkerózsa termését, a csipkebogyót mindenki ismeri: fogyasztjuk fanyar szörpként, lekvárként, gyógyteaként. Csipkebogyótea készítéséhez fontos tudnod, hogy a termést tilos forrázni, hiszen a benne lévő C-vitamin hő hatására elbomlik. Akár napi rendszerességgel is fogyaszthatjuk, hiszen rengeteg egészségügyi előnyünk származhat belőle.

Bár a csipkebogyóban igen sok A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található, legfontosabb hatóanyagának mégis a C-vitamint tekintjük, ami támogatja az immunrendszer optimális működését, és segítséget nyújt a szervezet számára, amikor baktériumokkal, vírusokkal, vagy toxinokkal kell megküzdenie. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Ezen tulajdonságai miatt kiemelten fontos, hogy a mindennapi étkezésünk része legyen a nagy dózisú C-vitamin.

Tudtad, hogy a C-vitamin izolálásért és szerepének feltárásáért Nobel-díjat kapó Szent-Györgyi Albert 93 évesen bekövetkezett haláláig 1000 mg C-vitamint fogyasztott naponta, és ha mégis megbetegedett, 8000 mg-ra emelte napi adagját? Az özvegye bevallása szerint a mai napig 4000 mg C-vitamint fogyaszt, aminek nagy arányban tulajdonítja egészségét és szépségét.

C 1000 Plus készítményünk 1000 mg C-vitamint, és 125 mg csipkebogyó kivonatot tartalmaz. Az 1000 mg C-vitamin megegyezik 2 kg narancs, vagy 20 kg alma alma C-vitamin tartalmával, amit napi szinten közel lehetetlen lenne elfogyasztani. Ezért is ajánlatos az étrend-kiegészítők fogyasztása, hogy szervezetünk szükségleteit megfelelően fedezni tudjuk segítségükkel.

4. Immunerősítő gyógynövény – Gyömbér

Az ajurvédikus orvoslás a gyömbér immunerősítő képességére támaszkodik már ősidők óta. A hagyományos indiai természetes gyógyászat egyik fő alapeleme a gyömbér, ami az egészségre tett jótékony hatását a benne lévő gingerol nevezetű összetevőnek köszönheti. Szakértők szerint a gyömbér segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását. A toxinok felhalmozódása hosszútávon gyulladásos megbetegedésekhez, oxidatív stresszhez, és krónikus betegségek kialakulásához vezet, ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük a szervezetben lappangó toxinokat.

A gyömbérről köztudott, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, segít a fogyásban, és erős gyulladáscsökkentő, valamint antivirális hatása van, ami fontos szempont az immunrendszer erősítése céljából. Antimikrobiális hatása miatt a fertőző betegségek legyűrése, és megelőzése esetében is számíthatunk a segítségére.

A gyömbér tea ezen kívül jótékony hatással lehet a metabolizmusra, a hasi fájdalomra, sőt, akár a menstruációs görcsök enyhítésében is segéd kezet nyújthat.

5. Immunerősítő gyógynövény – Oregánó

Az oregánó, mint fűszer, a legtöbb hazai háztartásban megtalálható, ám sokan nem tudják erről az illatos növényről, hogy immunerősítő képességgel is rendelkezik. Az oregánóból készült olaj akár illóolajként is szolgálhat hangulatunk javítására, vagy kozmetikumok illatosítására, de az oregánó olaj, megfelelő minőségben elkészítve, belsőleg is használható egészségügyi célokra. Az oregánó színét a benne lévő karvakrol és timol nevezetű flavonoidoknak köszönheti, melyek híresek gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes képességeikről.

Az oregánó olaj segítséget nyújthat megfázás, enyhe felső légúti panaszok esetén inhalálóként, szájüregi fertőzések esetén öblögetőként, emésztési problémák esetén belsőleg, valamint pattanások, rovarcsípések, horzsolások kezelésére, gombás fertőzések megelőzésére külsőleg alkalmazva.
Antioxidáns tartalma miatt a sejtek anyagcseréjének melléktermékeként létrejövő, káros hatású szabad gyökök közömbösítésére is képes lehet.

Webáruházunkban található oregánó olaj 39 mg Oregánó olajat, és 1.4 mg karvakrolt tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük